Cykel- rid och vandringsleder

Cykel- rid och vandringsleder 

Vänern- och Skagern runt

Skagern Runt


Runt sjön Skagern, som även kallas "Lilla Vänern" går en cykel- rid och vandringsled. Leden går genom fyra kommuner i tre län och tre landskap. Skyltningen består av stolpar med ledens symboler: hästsko, känga och pilgrimsmärke, blå-vit färgmarkering samt pil för färdriktning.

Leden går på stigar, mindre körvägar och byvägar samt på någon sträcka asfalt där inget annat varit möjligt. 

De är föreningen Vandring och Ridled Skagern Runt som anordnar leden och det finns mer att läsa på deras hemsida: 

http://www.skagernrunt.se/index.html

Vänern runt


Vänerleden kommer att bli en nationell cykelled, den sjätte i ordningen i Sverige. Cykelleden som invigs i början på sommaren 2022 är ett samarbete mellan alla 13 kommuner runt Vänern, där syftet är att knyta ihop sjön och skapa en destination.  Vänerleden går längs vägar med låg trafikmängd och har granskats ur trafiksäkerhetssynpunkt av Trafikverket. Cyklisterna kommer att kunna ta del av Vänerns finaste badstränder, spännande lokal mat, kulturupplevelser i världsklass och unika naturfenomen. Södra Råda tillhör ledens nordöstra etapp, Karlstad - Mariestad på 184 km. Vi hälsar alla nya och tdigare besökare välkomna till Södra Råda.

Vänerleden har naturligtvis en egen hemsida som du hitta här: www.

https://www.lakevanern.se/upplev-vanern/se-gora/cykling/vanerleden/


På bilden ser ni några av många gäster som kom cyklande genom Södra Råda sommaren 2021 och stannade till på Mäster Amunds friluftskafé.


"När intresset för cykel fortsätter att öka innebär en nationell cykelled att vi blir ännu mer konkurrenskraftiga som cykeldestination i Västsverige och i området runt hela Vänern. Det innebär också en kvalitetssäkring och trygghet för alla som arbetar med cykelturism i regionen, men också för alla som kommer hit för att cykla. Detta är bra för både boende och besökare, säger Henrik Linneros, projektledare på Turistrådet Västsverige."